Tips vid hyra av skidutrustningen

Att hyra skidutrustning är kanske inte någon rocket science men det finns ändå lite saker att tänka på innan man bokar.

Olika nivåer av utrustning

De flesta butiker hyr ut skidor i minimum tre olika nivåer: nybörjare, medel/standard och expert/avancerat (namnen på kategorierna varierar). Vissa har även en fjärde kategori för de som vill ha riktig top-of-the-line utrustning, och vissa har ännu fler med mindre variationer mellan kategorierna. För snowboard finns oftast bara en kategori att välja på.

Vilken kategori ni väljer beror på er egen nivå såklart, men billigaste nivån bör nog undvikas om ni inte bara hyr för att testa skidåkning. Bra utrustning kan göra stor skillnad för hela skidsemestern så det är dumt att snåla för mycket.

Normalt sett ingår skidor, pjäxor och stavar i ett skidpaket, och ibland även hjälm.

Bekväm eller billig skidhyra?

Vill man spara pengar så kan man hyra av en butik som ligger lite utanför själva skidorten, egentligen så långt bort från backarna och liftarna som möjligt. På vissa skidorter kan det vara halva priset jämfört med att hyra mitt i smeten. Detta kräver ju dock att man har tillgång till bil, buss eller att butiken har någon typ av transfer. Tänk också på att grejerna även ska lämnas tillbaka på samma ställe.

Är man istället ute efter bekvämlighet vill ni hyra så nära skidbackar och liftar som möjligt, gärna även nära ert hotell eller boende. På de ställena som ligger bäst till hoppar ni bara på skidorna utanför butiken och ger er iväg mot liften. Minimalt med bök, både när ni hämtar och lämnar skidutrusntingen.

För maximal bekvämlighet har vissa butiker även nattförvaring. Detta betyder att ni kan lämna in utrustningen i butiken när ni åkt klart för dagen och slipper släpa med er grejerna till hotellet fram och tillbaka.

Boka i förväg

När man ska boka något får man nästan alltid rådet att man ska boka så långt i förväg som möjligt och det gäller även hyra av skidutrustning. Om ni bara klampar in i butiken på plats och vill hyra är risken stor att just den nivån av utrustning ni vill hyra är slut och ni måste hyra något dyrare. Detta gäller framför allt på helger och runt skollov.

Observera också att väldigt många butiker har rabatter som endast går att få när man bokar online, ofta även med kravet att det ska bokas minst en vecka i förväg.

Skidutrustning ni inte hyr

Utöver skidor, pjäxor, stavar och snowboard behöver ni ytterligare utrustning för backarna, nämligen goggles, skidbyxor, skidjacka samt skidhandskar (och gärna bekväma skidstrumpor också). Denna utrustning måste ni köpa själva. De flesta butiker ni hyr av säljer även denna utrustning, men som alltid är det normalt billigare att handla dessa prylar online innan ni åker iväg på skidresan.

Många väljer även att ha med sig sina egna pjäxor och bara hyra skidorna eller snowboarden. Ett par sköna pjäxor är a och o för att få en bekväm upplevelse i skidbackarna, och detta vet man att man får om man har med sig sina egna pjäxor. Normalt sett är det inga problem för er att byta pjäxor där ni hyr om ni tycker de är obekväma dock.